KOFFIETIJD

In zeven hoofdstukken een echte koffiekenner

Na een paar minuten fietsen door de straten van Amsterdam, ben je er al tientallen tegengekomen: koffietentjes. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Oude bruincafés sluiten hun deuren om plaats te maken voor hippe koffietentjes. Barista’s met knotjes, glimmende koffiemachines en een hip interieur vol met cactussen. Buiten de deur worden de meest bijzondere soorten koffie geserveerd, maar hoe zet je thuis eigenlijk het lekkerste bakkie? Hier lees je hoe jij een echte koffiekenner wordt en waar je de leukste koffiezaakjes van Amsterdam kunt vinden.

 


Hoofdstuk 1

KEN JE KOFFIE

Koffie is tegenwoordig een stuk complexer dan het bekende bakkie pleur van vroeger. In alle steden komen er steeds meer koffiebarretjes bij. Maar ook de traditionele horeca speelt in op de vraag naar exclusieve koffie. Wanneer vroeger het dessert de afsluiter van het diner was, telt koffie nu ook volledig mee. Een coffee to go of ergens een kopje koffie drinken is voor veel mensen niet bijzonder meer. Maar hoe wordt koffie eigenlijk gemaakt?

Koffiebonen zijn ongebrand nog erg taai en groen van kleur. Door de bonen te branden creëer je de bekende bruine koffieboon. Klinkt simpel, maar het is een ongelooflijk ingewikkeld proces. Er zijn enorm veel soorten koffieplanten uit verschillende landen. De bonen uit deze planten kunnen individueel gebrand worden of gemixt met andere soorten. Wanneer je bonen uit verschillende landen met elkaar roostert, creëer je een blend. Bijvoorbeeld bonen uit Brazilië en Ethiopië, die samen een blend vormen. Door de verschillende soorten bonen proeft elke koffie anders.

Ken je koffie

Als je ergens een koffie gaat halen, heb je onmogelijk veel keuzes. De meest populairste varianten in Nederland zijn:

 1. Espresso, een sterke concentratie van de bekende zwarte koffie. Speciaal gemaakt in een espressomachine, waarbij er water met een hogedruk doorheen wordt geperst. Hierbij wordt natuurlijk geen melk gebruikt.
 2. Doppio, voor de doppio geldt hetzelfde als bij de espresso, alleen wordt hier gebruik gemaakt van twee shots espresso.
 3. Cortado, bevat een shot espresso met evenveel warme melk als het shot espresso.
 4. Espresso Macchiato, bevat een shot espresso met een wolkje van schuim, 4:1 verhouding.
 5. Americano, een shot espresso met heet water.
 6. Long Coffee, een shot espresso dat langer doorloopt, waardoor er een volle kop zwarte koffie ontstaat.
 7. Cafe Latte, een shot espresso met veel warme melk en een klein laagje schuim bovenop, 1:3 verhouding.
 8. Cappuccino, espresso, melk en schuim, alle drie bevat dezelfde hoeveelheid. 1:1:1 verhouding.
 9. Latte Macchiato, Half melk, half schuim in een lang glas met een espresso shot in het midden, 1:2 verhouding.
 10. Flat white, twee shots espresso met een klein beetje melk en schuim, 2:1 verhouding.

Je kunt oneindig doorgaan met allerlei varianten koffie. De tien beschreven koffies hierboven zijn het meest besteld in Nederland. Je kunt elke koffie zo gek maken als je zelf wilt, door bijvoorbeeld siropen met smaakjes toe te voegen. Ook zijn er verschillende soorten melk beschikbaar om koffie mee te maken, denk aan kokos-, amandel- of sojamelk.

736357e95e514e0f2a98b33d92533612

Het brandingsproces

Het branden van de koffiebonen is een ingewikkeld proces. Elke koffieboon bezit duizenden verschillende chemische stoffen. Tijdens het branden worden deze stoffen omgezet in ruim achthonderd aroma’s. De machine roostert de koffiebonen tussen de 200, 220 graden Celsius. In een paar minuten verandert de groene kleur van de koffieboon. De boon verliest haar vocht, wordt bruin en gaat knappen.

Schermafbeelding 2017-06-16 om 14.19.12

Het knappen van de boon wordt de ‘crack’ genoemd. Op dit moment start het ‘echte branden’ waarbij de smaak- en geurstoffen ontstaan. Het is belangrijk dat de bonen nu snel afkoelen, vaak wordt dit gedaan door ze rond te draaien in de koude opvangbank van de brander.  Enkele seconden kunnen het gehele proces verpesten, timing is dus het belangrijkste.

Tijdens het branden zijn er nog allemaal verschillende soorten gradaties en fases, wil je weten welke en hoe dit precies zit? Check dan hoofdstuk zeven voor veel meer tips and tricks! Daar zie je hoe de exacte stappen van het branden plaatsvinden.

Specialty Coffee

Specialty Coffee bestaat al sinds 1974, maar is sinds kort heel populair. De vraag naar Specialty Coffee stijgt sneller dan het aanbod. Het is een speciale term die lang niet elke geroosterde boon kan krijgen. Het houdt in dat speciale microklimaten unieke koffiebonen voortbrengen met eigen smaakeigenschappen. Deze smaken komen voort uit de plek waar de koffieplanten worden verbouwd, dus waar de bonen vandaan komen. Naast de afkomst moeten de koffiebonen volgens de hoogste norm geroosterd zijn.

 Drie voorwaarden voor Specialty Coffee:

 1. Je weet exact waar het vandaan komt.
 2. Het roosterproces is duidelijk, volgens de hoogste norm gebrouwen.
 3. De koffie wordt perfect bereidt door barista’s.

Wist je dat… wanneer een barista een figuurtje of kunstwerkje maakt in jouw koffie dat ‘Latte art’ heet?

 


Hoofdstuk 2

NEDERLAND – KOFFIELAND

Koffie is een van de bekendste dranken ter wereld.  Wist je dat we in Nederland zelfs de meeste koppen koffie per persoon per dag drinken? Volgens Amerikaans onderzoek wordt nergens in de wereld zoveel koffie gedronken als in Nederland. Het bekende ‘bakkie pleur’ is dan ook niet meer weg te denken uit onze cultuur.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan zeventig procent van de Nederlanders koffie drinkt om de dag mee te beginnen. Wij gingen de straat op en vroegen de mensen wat hun favoriete koffiemoment is.

Jose (23) ‘’Zonder koffie ben ik niet vooruit te branden. Ik studeer nog en loop nu een fulltime stage. Ik moet elke dag een uur reizen en zonder mijn koffie ben ik nergens. Hoe ik hem drink? Sterk, met melk. Twee shots espresso en wat warme melk. Heerlijk. Maar dat niet alleen in de vroege ochtend hoor, ik denk dat ik de zes koppen per dag wel haal.’’

Rene (31) ‘’Ik woon in Amsterdam-West en hier zijn koffietentjes genoeg, mijn favoriet zit aan de Bilderdijkstraat. Ik heb zelf geeneens een koffiezetapparaat, elke ochtend haal ik mijn koffie buiten de deur. Niet te sterk, met melk. De rest van de dag trek ik het uit zo’n vies apparaat op kantoor. Mijn favoriete koffiemoment is in de ochtend.’’

Antoinette (54) ‘’Ik drink mijn koffie gewoon thuis, zwart. Al veertig jaar lang.  Ik ben ooit wel eens overgestapt, van de filterkoffie naar Senseo. Dat vind ik prima, vier kopjes per dag. Gewoon uit gewenning ook. Maar dat overdreven gedoe dat er op elke hoek van de straat zo’n tent moet staan, snap ik niet. Vroeger had je de slager, kaasboer en bakker om de hoek. Nu heb je meer koffietentjes dan een fatsoenlijke slager.’’

Laurie (21) ‘’Ik werk zelf als barista, dus ik drink de hele dag door koffie. Vaak als een cappuccino, alhoewel ik een flat white lekkerder vind. Maar dan zit je telkens aan een dubbel shot en als je er daar zes of acht van drinkt, wordt het wel veel van het goede. Koffie drink ik de hele dag door, een favoriet moment heb ik niet. Ik geniet van elk kopje.’’

Joop (39) ‘’ ’s Avonds, na het eten is mijn favoriete koffiemoment. Heerlijk, met een sigaret. Het liefst een espresso met wat suiker.’’

Koffie is na water het meest gedronken drankje in de wereld. Sommigen vinden het walgelijk, anderen kunnen niet zonder. Samen gezellig een koffie halen bij de koffiebar om de hoek. Of ‘s ochtends samen de krant openslaan bij het ontbijt met een kopje koffie. Of het nou is voor de energie of een gezellig moment met iemand. Voor iedereen is het anders, maar hoort het bij de routine. En de werking van cafeïne krijgt iedereen er gratis bij.

Wist je dat… cafeïne ervoor zorgt dat koffie verslavend wordt? Andere leuke feitjes over koffie:

Koffie

 


Hoofdstuk 3

DE INVLOED VAN KOFFIE OP JE GEZONDHEID

Iedereen drinkt zijn of haar koffie anders; met of zonder melk, sterk of slap. Wanneer je op Google zoekt naar de effecten van koffie komt er direct van alles bovendrijven. Het zou goed zijn tegen Parkinson, het dementieproces vertragen en een positieve invloed hebben op de bloeddruk. Maar ook negatieve effecten blijven niet achter zoals een burn-out of depressie. Allemaal verschillende verhalen over de invloed van koffie op je gezondheid, maar wat is de waarheid? 

Heb jij je ooit afgevraagd wat er met je gebeurt na een kopje koffie? Deze tijdlijn laat het je zien:

 • Na 10 Minuten > Opname in het bloed

De cafeïne komt in je bloed terecht, je hartslag en bloeddruk beginnen te stijgen. Tussen de tien en negentig minuten kan koffie de effecten van alcohol verzwakken.

 •  Na 20 Minuten > Scherper worden

Je begint je alerter te voelen. Het wordt makkelijker om je te concentreren en bepaalde opdrachten op te lossen. Dit kan tot maximaal tien uur duren. Daarnaast kun je in deze ‘scherpe fase’ dingen beter onthouden.

 • Na 30 Minuten > Sportiviteit

De koffie zorgt ervoor dat de concentratie serotonine wat je spieren efficiënter maakt verhoogd. Het geeft je energie en je krijgt een adrenaline boost.

 • Tot 4 uur > Vetverbranding

Na 50mg koffie verhoogd je lichaamsenergie. Vetverbranding gaat op deze manier sneller, zelfs wanneer je weinig uitvoert.

 • Tot 6 uur > Goed humeur

Koffie verlaagd angstige gevoelens en versterkt een opgewekt humeur.

 • Tussen 2 tot 12 uur > Terug van weggeweest

Koffie kan tussen de twee tot twaalf uur de effecten verliezen. Dit verschilt per persoon, het ligt aan leeftijd, gewicht en cafeïnegevoeligheid.

 • Tussen 12 tot 24 uur > After ‘koffie’ dip

Wanneer je regelmatig koffie drinkt, kun je na achttien uur lichte afkickverschijnselen krijgen. Dit kan zelfs negen dagen lang aanhouden.

 

Feiten:

Als je alle onderzoeken over koffie bekijkt, zie je dat de gezondheidsproblemen door koffie wel mee lijken te vallen. Maar ook de voordelen zijn nooit helemaal bewezen. Uit de verschillende onderzoeken komen allemaal andere uitkomsten naar voren. De voordelen, zoals vermindering van Parkinson of nadelen zoals een burn-out, zijn nooit helemaal bewezen. Wel laten onderzoeken zien dat er een kans is dat het samengaat met de hoeveelheid koffie die iemand drinkt. Maar wat zeker is: het is voor iedereen anders. De een kan niet tegen koffie, de ander kan niet zonder.

 

De volgende uitkomsten van onderzoeken zijn door het Voedselcentrum bewezen:

 • Geen calorieën

Wanneer je koffie zonder melk en suiker drinkt bevat het geen calorieën. Koffie draagt bij aan een goed vochtbalans van het lichaam, het advies is namelijk twee liter vocht per dag. Zonder melk en suiker blijft het ook zeker onschadelijk.

 • Cafeïne

Het meest genoemde nadeel in de koffie is cafeïne. Wat veel mensen vergeten is dat thee en veel andere frisdranken net zoveel cafeïne als koffie bevatten. Cafeïne wordt na tien minuten in het bloed opgenomen, het wekt energie op en verbetert je geheugen. Maar er zitten ook nadelen aan cafeïne, deze klachten komen pas voor na grotere hoeveelheden. Ook zijn deze nadelen voor iedereen verschillend. Klachten die eventueel voor kunnen komen zijn:

Hartkloppingen
Suizende oren
Rusteloosheid
Duizeligheid
 • Diabetes

Het is niet duidelijk te zeggen welke gezondheidsvoordelen koffie exact met zich meebrengt. Volgens het Voedingscentrum in Nederland – die alle wetenschappelijke studies vergelijkt en beoordeelt – blijkt het alleen een lager risico op Diabetes type 2 te geven. Over andere ziektes noemt het Voedingscentrum niks met zekerheid.

 • Zwanger

Wanneer je zwanger bent is het raadzaam om minder koffie te drinken. Cafeïne kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Dit geldt ook wanneer je borstvoeding geeft.

Geen enkele verslaving is goed voor je, te veel koffie dus ook niet. Waar een beetje koffie nog positieve effecten met zich meebrengt, zorgt te veel koffie voor slechte bijwerkingen op je lichaam. Wil je weten hoe je meer uit een kopje koffie haalt en niet voor een overdosis zorgt? FitKitNL heeft het uitgezocht en vertelt je in deze video hoe:

 


Hoofdstuk 4

DE LEUKSTE KOFFIEBARRETJES IN AMSTERDAM

Door heel Amsterdam zijn er honderden te vinden: hippe koffiebarretjes en lunchrooms. Gezellig buiten de deur een bakkie doen, hoort er tegenwoordig helemaal bij. Om het je makkelijker te maken, is dit een lijstje met tien leuke koffietentjes uit elke buurt van Amsterdam.  Zo hoef je niet alleen in het centrum te blijven als je een dagje naar Amsterdam gaat.

1. DE KOFFIESCHENKERIJ AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 15.53.16

Een oase van rust op een van de drukste plekken van Amsterdam, midden in het centrum. Waar vind je dat nog? En dan schenken ze ook nog een van de beste koffies van Amsterdam.  Ga door de Oude Kerk aan de Oudezijds Voorbrugwal en je bent er. Koffie van BOCCA geserveerd met heerlijke huisgemaakte cake en taart. Sandwiches van BROOD.

Buurt: Amsterdam-Centrum
Adres: Oudekerksplein 7
Website: Only Facebook

2. MONKS COFFEE ROASTERS

Schermafbeelding 2017-06-14 om 15.59.51.png

Nog geen half jaar oud en nu al een fenomeen. MONKS COFFEE ROASTERS, waar het echt om het vakmanschap koffie draait. Zij willen de beste zijn in koffie en hiervoor worden zij beloond. Naast de heerlijke koffie is het interieur ook geweldig: stoer en industrieel. In tegenstelling tot veel koffietentjes in Amsterdam zijn ze open vanaf zeven uur ’s ochtends voor de echte early birds.

Buurt: Oud-West
Adres: Bilderdijkstraat 46
Website: Only Facebook

3. ESPRESSOFABRIEK AMSTERDAM

 Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.06.31

De lekkerste koffies geserveerd met de mooiste latte art en bonen uit verschillende landen. Gevestigd in de oude fabriek midden in het Westerpark. Zeker de moeite waard om te combineren met een lekker dagje park.

Buurt: Westerpark
Adres: Gosschalklaan 7
Website: www.espressofabriek.nl

4. SAMEN AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.09.54

De hele dag door ontbijt, lunch en taart met heerlijke koffie. Midden in Bos en Lommer. Klein maar fijn, met een gezellig interieur en zomers een groot terras.

Buurt: Bos en Lommer
Adres: Bos en Lommerweg 72
Website: www.samenamsterdam.nl

5. CAFFÈNATION AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.15.35

Eerst in Antwerpen en nu ook in Amsterdam. Caffenation serveert een Specialty Coffee gebrand van een eigen huisblend. Wanneer je geen trek hebt in koffie serveren ze eigen gemaakte ijsthee en eigengemaakte chocolade, zonder poespas.

Buurt: Oud-Zuid
Adres: Theophile de Bockstraat 37
Website: Only Facebook

6. The Coffee Virus

Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.24.58

Koffie geserveerd met liefde, de heerlijkste tosti’s en verschillende soorten huisgemaakte blends. Er worden zelfs latte art cursussen gegeven. Voor de echte koffieliefhebber een must-see, maar ook voor de gewone gezelligheidszoeker een top plek.

Buurt: Amsterdam-Noord
Adres: Overhoeksplein 2
Website: www.thecoffeevirus.nl

7. FILTER AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.29.00.png

Wanneer je Artis bezoekt moet je verplicht even langs Filter Amsterdam. Een gezellige koffiebar met huiselijke sfeer en heerlijke koffies, taartjes en broodjes. Wat begonnen is als ontbijtzaak is binnen twee jaar uitgegroeid tot een van de populairste lunchrooms van Amsterdam.

Buurt: Plantagebuurt, vlakbij Artis Zoo
Adres: Valkenburgstraat 124
Website: Geen Facebook en geen website

8. BAKERS AND ROASTERS AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 15.43.42.png

Een bezoek waard voor heerlijke koffie, huisgemaakte taart, verse sapjes en lunch. Met een fris licht interieur. Het is een kleine zaak met niet te veel zit plekken, waardoor het al snel erg gezellig is. Wanneer je in de Pijp bent, is het zeker een bezoekje waard.

Buurt: De Pijp
Adres: Eerste Jacob van Campenstraat 54
Website: Only Facebook

9. STOOKER ROASTING COMPANY AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 15.47.55

Voor de echte diehard koffie fan. Zij branden hier hun eigen soorten bonen. Geen snelle koffie to-go, maar tijd voor een uitgebreid gesprek over koffie. Een geweldige plek voor de echte koffiekenner.

Buurt: Amsterdam-Oost
Adres: Kastanjeplein 2
Website: Only Facebook

10. TWO FOR JOY AMSTERDAM

Schermafbeelding 2017-06-14 om 16.19.31.png

Lekkere koffie geserveerd in glazen potjes, heerlijke huisgemaakte taart. Toeristen en Amsterdammers wisselen elkaar de hele dag af wat zorgt voor een ontzettend fijne sfeer.

Buurt: Amsterdam-Centrum
Adres: Haarlemmerdijk 182
Website: www.twoforjoy.nl

Weet jij nog leuke koffie hotspots? Laat het dan weten in de reacties!

 


Hoofdstuk 5

DE LEKKERSTE KOFFIE OOK THUIS

Dat je in Amsterdam heerlijke koffie kunt drinken is duidelijk, maar hoe krijg je het thuis voor elkaar? Het ligt onder andere aan je apparaat. Filterkoffie is hele andere koffie dan een espresso uit een pistonapparaat met verse bonen. De eerste stap is goede koffie in huis te hebben, maar waar herken je de perfecte koffie aan?

Hoe herken jij goede koffie?

Wanneer je op zoek bent naar goede koffiebonen of iets nieuw wilt proberen, is het altijd belangrijk om op een paar dingen te letten:

 1. Wanneer je koffie haalt bij een speciale koffiezaak, let er dan op dat de koffie minimaal een week geleden geroosterd is. Daarna is het pas echt lekker om koffie mee te maken.
 2. Koffiebonen zijn maximaal twee maanden houdbaar na de branding. Wanneer je de bonen gemaald koopt ongeveer tien dagen.
 3. Let er op dat je koffie op de juiste graad gemaald is, hoe fijner hoe beter voor espresso. Hoe grover hoe beter voor zwarte koffie.
 4. Licht gebrand is het beste voor filterkoffie, donker gebrand het beste voor espresso. Let dus op de juiste branding voor de manier waarop jij jouw koffie zet.
 5. Gebruik vers water bij het zetten van koffie
 6. Ontkalk je koffiezetapparaat regelmatig, zorg ervoor dat er geen drap achter blijft en hij schoon is.
 7. Bewaar je verse koffie op een donkere en koele plaats.
 8. Zorg ervoor dat je koffieapparaat goed is afgesteld. Let op hoeveel gram bonen je per kopje gebruikt en hoelang het apparaat doorloopt voor een shot. Dit verschilt per soort koffie.
 9. Roer je espresso, filterkoffie of cappuccino altijd door voor de perfecte smaaksensatie.

De perfecte espresso

Het zetten van koffie blijft een vak apart, ook al heb je de goede bonen in huis. Het is belangrijk rekening te houden met de doorlooptijd, je dosering en maalgraad.

Melk opschuimen

Wanneer je een heerlijke cappuccino wilt maken, zorgt het melk opschuimen soms voor een enorme troep. Het is belangrijk dat de melk niet te koud of warm is. Ook wil je de perfecte schuimlaag creëren, good luck:

Latte art

Voor de ultieme doorzetter, van je cappuccino of latte een heus kunstwerk maken met latte art:

 

 Welke manier past bij jou?

Koffie zelf maken

 


Hoofdstuk 6

TEST JOUW KOFFIEKENNIS

Hoeveel weet jij na het lezen van dit artikel over koffie? Doe de quiz:

 1. Wat is dit voor koffie?Schermafbeelding 2017-06-16 om 19.52.25.png
  1. Latte Macchiato
  2. Espresso Macchiato
  3. Cafe latte
  4. Flat White
 1. Welke kleur heeft de koffieboon voordat het gebrand wordt?
  1. Bruin
  2. Groen
  3. Beige
  4. Zwart
 1. Waarom wordt de koffie gebrand?
  1. Hierdoor krijgt de koffieboon smaak, geur en aroma’s
  2. Hierdoor kun je de koffieboon langer bewaren
  3. Dan verliest de koffieboon vocht en wordt het lekker knapperig
  4. Het ziet er beter uit
 1. Na hoeveel uur kun je afkickverschijnselen krijgen als je gewend bent elke dag koffie te drinken?
  1. Vier uur
  2. Acht uur
  3. Twaalf uur
  4. Achttien uur
 1. Koffie verlaagt volgens het Voedingscentrum het risico op:
  1. Kanker
  2. Parkinson
  3. Dementie
  4. Diabetes type 2
 1. Koffiebonen zijn het lekkerst:
  1. Direct na het branden
  2. Minimaal een week na het roosteren
  3. Na een maand drogen
  4. Geen van allen, het maakt niet uit
 1. Koffie kun je het beste bewaren op:
  1. Een koele en donkere plek
  2. Een koele en lichte plek
  3. Op een vochtige plek
  4. In de vriezer
 1. Hoe heet het wanneer een barista figuurtjes in de koffie maakt?
  1. Barista art
  2. Latte art
  3. Coffee art
  4. Bean art

 

De juiste antwoorden zijn:

/ 1-A / 2-B / 3-A / 4-D / 5-D / 6-B / 7-A / 8-B /

 


Hoofdstuk 7

MEER WETEN, PROEVEN, RUIKEN OF MEEMAKEN?

 

Ben je zo enthousiast geworden dat je nu denkt: dit wil ik ook doen!  Behaal dan je barista-keurmerk. Dutch Coffee Academy biedt trainingen en cursussen aan: ‘’De perfecte basis voor elke barista! Of je nu thuis lekker aan de gang wilt met je eigen espressomachine of als horecaondernemer een stabiele basis wilt leggen, na afloop van deze cursus is het begin gemaakt.’’

Kijk op de site voor meer informatie: Dutch Coffee Academy

 


 

Barista worden niks voor jou, maar wil je het wel live meemaken? Elk jaar vindt The Amsterdam Coffee Festival plaats. Hier kun je alles beleven op het gebied van koffie. Kom proeven, ruiken en meedoen: VR. 09 – ZON. 11 MAART 2018. Westerpark.

Kijk op de site voor meer informatie: The Amsterdam Coffee Festival

 


 

Benieuwd naar het volledige brandingsproces van koffie? Bij Koffie Kwaliteit lees je hoe je alle stappen doorloopt en de perfecte koffieboon brandt. Check Koffie Kwaliteit!

 


 

Nog niet uitgelezen en wil je nog meer kennis opdoen voor thuis? Lees dan het boek: Thuisbarista –  Kwaliteitskoffie uit eigen keuken

Thuisbarista 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑